Kuchnia czeska i jej wyśmienite smaki

Kuchnia czeska jest niedoceniana w Europie, ale Polacy za nią przepadają. Smaki czeskich specjałów na zawsze zapadają w pamięci i dlatego też podczas wycieczek do czeskich miast obowiązkowym punktem jest odwiedzenie jakiejś czeskiej restauracji, gdzie będzie można znów posmakować w tamtejszych daniach. Czeska kuchnia jest tak samo jak kuchnia polska czy śląska również połączeniem wpływów różnych innych kuchni, między innymi z Węgier, Słowacji, Austrii, a także z Polski i Niemiec. Najbardziej charakterystyczne dania to między innymi knedliki, które podawane są z różnymi sosami. Knedliki są potrawą mączną na bazie ziemniaków albo bułki, mają formę walcowatego ciasta, które później kroi się na plasterki. Charakterystyczną potrawą kuchni czeskiej jest również smażony ser, który nieraz jest jedyną potrawą bezmięsną dostępną w czeskich restauracjach, niemniej gustują w nim także mięsożercy. Również warto wypróbować czeską golonkę, różnorodne zupy, sosy, które przygotowuje się głównie na bazie śmietany. Gdy idzie się do czeskiej restauracji, warto też oczywiście zamówić do obiadu piwo – w Czechach wybór piw jest naprawdę bardzo szeroki i przypadną one każdemu smakoszowi tego trunku o gustu.

Leave a Reply

Na temat
  • Dania regionalneDania regionalne
    Istnieją różnej klasy regiony, jakie pomagają nam w stworzeniu dla siebie najbardziej racjonalnych wyjść z różnych sytuacji. Można w nich zarówno odpocząć, jak i jeszcze zjeść coś, co dla nas …
  • Tradycje greckie
    W Grecji spotykamy się z niekiedy dość dla nas mocno zaskakującymi czynnikami tradycyjnymi. Tamtejsze święta wielkanocne, jeśli chodzi o na przykład stół wielkanocny, preferowanego mają pieczonego na grillu baranka, jaki …
  • Sposoby na tajenie ryżuSposoby na tajenie ryżu
    Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też …
Najnowsze komentarze