Sposoby na tajenie ryżu

Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też kaszę w gotowych woreczkach. Wtedy nie trzeba niczego taić – wrzuca się po prostu na wrzątek i czeka piętnaście albo dwadzieścia minut na to, aż produkt się ugotuje. Tymczasem jeśli mamy do czynienia z ryżem w postaci sypkiej bez ograniczenia woreczkiem, musimy sobie radzić sami. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby gotującą się masę regularnie mieszać. Tylko wtedy uda nam się zapobiec przypaleniu się do garnka. Istotna rzecz, o której zaczyna się pamiętać dopiero po pewnym czasie działalności w kuchni. Jeśli chcemy, aby ryż nabrał smaku zanim go wyciągniemy z garnka, powinniśmy go omaścić w czasie tajenia. A zatem – najpierw powinniśmy gotować go przez około dziesięć minut, a następnie na ostatnie pięć minut tajenia, dołożyć powinniśmy łyżkę albo dwie (w zależności od ilości potrawy) masła. Niektórzy dokładają skwarki, jeszcze inni – łyżkę oliwy z oliwek i garść przypraw. To, co dodamy, jest naszą sprawą. Najważniejsze są eksperymenty i chęć zrobienia czegoś nowego, a jednocześnie pysznego.

Leave a Reply

Na temat
  • Autobus na weseleAutobus na wesele
    Najlepsze rozwiązania są w stanie znaleźć się same w najmniej oczekiwanych chwilach. Jeżeli poszukuje się możliwości na załatwienie gościom transportu na wesele, aczkolwiek wszystkie autokary są już zajęte, to warto …
  • Wywóz gruzu szczecinWywóz gruzu szczecin
    Budowa domu – początek. Po latach oczekiwań i latach harówki na najróżniejszych formach zatrudnienia w końcu doczekaliśmy się umowy o pracę i odpowiedniego stażu. Praca oprócz satysfakcji dostarcza nam także …
  • Części samochodowe – nowe czy używane?
    Nieraz do auta trzeba kupić specjalne części, które pozwolą na jego prawidłowe działanie. Do dyspozycji ma się naprawdę sporo miejsc, gdzie można je dostać, dlatego też jeśli poszukuje się czegoś …
Najnowsze komentarze