Sposoby na tajenie ryżu

Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też kaszę w gotowych woreczkach. Wtedy nie trzeba niczego taić – wrzuca się po prostu na wrzątek i czeka piętnaście albo dwadzieścia minut na to, aż produkt się ugotuje. Tymczasem jeśli mamy do czynienia z ryżem w postaci sypkiej bez ograniczenia woreczkiem, musimy sobie radzić sami. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby gotującą się masę regularnie mieszać. Tylko wtedy uda nam się zapobiec przypaleniu się do garnka. Istotna rzecz, o której zaczyna się pamiętać dopiero po pewnym czasie działalności w kuchni. Jeśli chcemy, aby ryż nabrał smaku zanim go wyciągniemy z garnka, powinniśmy go omaścić w czasie tajenia. A zatem – najpierw powinniśmy gotować go przez około dziesięć minut, a następnie na ostatnie pięć minut tajenia, dołożyć powinniśmy łyżkę albo dwie (w zależności od ilości potrawy) masła. Niektórzy dokładają skwarki, jeszcze inni – łyżkę oliwy z oliwek i garść przypraw. To, co dodamy, jest naszą sprawą. Najważniejsze są eksperymenty i chęć zrobienia czegoś nowego, a jednocześnie pysznego.

Leave a Reply

Na temat
  • Samochód służbowy
    Jeżeli pracuje się w dużej firmie, to bardzo często się dostaje na własny użytek samochód służbowy, ponieważ dzięki temu jest się w stanie dotrzeć na miejsce, zawsze jak będzie się …
  • Sztuki kulinarne świata
    Wiele krajów pochwalić może się wyjątkowymi i niepowtarzalnymi kuchniami. Często ze względu na swoje najbardziej popularne produkty, smaki i aromaty są one popularne na całym świecie, wystarczy tylko wskazać na …
  • Transport na urodziny
    Bardzo często zdarza się, że jedziemy na jakieś urodziny i nie ma jak tam dojechać. Dzieje się tak w przypadku, kiedy nasz samochód się psuje, albo ktoś inny musi go …
Najnowsze komentarze