Sposoby na tajenie ryżu

Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też kaszę w gotowych woreczkach. Wtedy nie trzeba niczego taić – wrzuca się po prostu na wrzątek i czeka piętnaście albo dwadzieścia minut na to, aż produkt się ugotuje. Tymczasem jeśli mamy do czynienia z ryżem w postaci sypkiej bez ograniczenia woreczkiem, musimy sobie radzić sami. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby gotującą się masę regularnie mieszać. Tylko wtedy uda nam się zapobiec przypaleniu się do garnka. Istotna rzecz, o której zaczyna się pamiętać dopiero po pewnym czasie działalności w kuchni. Jeśli chcemy, aby ryż nabrał smaku zanim go wyciągniemy z garnka, powinniśmy go omaścić w czasie tajenia. A zatem – najpierw powinniśmy gotować go przez około dziesięć minut, a następnie na ostatnie pięć minut tajenia, dołożyć powinniśmy łyżkę albo dwie (w zależności od ilości potrawy) masła. Niektórzy dokładają skwarki, jeszcze inni – łyżkę oliwy z oliwek i garść przypraw. To, co dodamy, jest naszą sprawą. Najważniejsze są eksperymenty i chęć zrobienia czegoś nowego, a jednocześnie pysznego.

Leave a Reply

Na temat
  • Volkswagen Sharan
    Volkswagen Sharan to duży samochód typu van, produkowany przez niemiecką grupę Volkswagen. Co ciekawe, produkcja tego auta odbywa się w Portugalii. Samochód ten był bardzo przestronny, mógł pomieścić nawet siedem …
  • Przegląd pojazdu
    Własne auto staje się coraz częściej koniecznością a nie tylko luksusem i wygodą. Nierzadko w samochodzie spędza się nawet kilka godzin dziennie a rocznie przejeżdżą nawet tysiące kilometrów. Pracodawcy również …
  • Kiedy warto mieć ubezpieczenie AC pojazdu
    Każdy pojazd powinien posiadać aktualne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, nazywane w skrócie OC – nawet pojazdy, które stoją sobie gdzieś tam całymi miesiącami w garażach, a nie są wyrejestrowane, powinny …
Najnowsze komentarze