Sposoby na tajenie ryżu

Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też kaszę w gotowych woreczkach. Wtedy nie trzeba niczego taić – wrzuca się po prostu na wrzątek i czeka piętnaście albo dwadzieścia minut na to, aż produkt się ugotuje. Tymczasem jeśli mamy do czynienia z ryżem w postaci sypkiej bez ograniczenia woreczkiem, musimy sobie radzić sami. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby gotującą się masę regularnie mieszać. Tylko wtedy uda nam się zapobiec przypaleniu się do garnka. Istotna rzecz, o której zaczyna się pamiętać dopiero po pewnym czasie działalności w kuchni. Jeśli chcemy, aby ryż nabrał smaku zanim go wyciągniemy z garnka, powinniśmy go omaścić w czasie tajenia. A zatem – najpierw powinniśmy gotować go przez około dziesięć minut, a następnie na ostatnie pięć minut tajenia, dołożyć powinniśmy łyżkę albo dwie (w zależności od ilości potrawy) masła. Niektórzy dokładają skwarki, jeszcze inni – łyżkę oliwy z oliwek i garść przypraw. To, co dodamy, jest naszą sprawą. Najważniejsze są eksperymenty i chęć zrobienia czegoś nowego, a jednocześnie pysznego.

Leave a Reply

Na temat
  • Odnów lakier samochodu
    Z pewnością każdy z nas niejednokrotnie zauważył na drodze samochody, które to posiadały naprawdę bardzo zniszczony lakier samochodu. Każda osoba, która to zna się nieco na lakiernictwie doskonale wie o …
  • Sztuki kulinarne świata
    Wiele krajów pochwalić może się wyjątkowymi i niepowtarzalnymi kuchniami. Często ze względu na swoje najbardziej popularne produkty, smaki i aromaty są one popularne na całym świecie, wystarczy tylko wskazać na …
  • W świecie transportuW świecie transportu
    Każdy z nas w dzisiejszych czasach gdzieś się spieszy, gdzieś wyjeżdża, w różne ciekawe miejsca i zakątki kraju. Do tego niewątpliwie jest nam potrzebny odpowiedni transport. Dziedzina ta jest związana …
Najnowsze komentarze