Sposoby na tajenie ryżu

Nieraz najprostsze rzeczy okazują się skomplikowane. Tak dzieje się na przykład z tajeniem jakichkolwiek ziaren. Ułatwiają nam to zadanie producenci, którzy coraz częściej przygotowują dla leniwych kucharzy ryż czy też kaszę w gotowych woreczkach. Wtedy nie trzeba niczego taić – wrzuca się po prostu na wrzątek i czeka piętnaście albo dwadzieścia minut na to, aż produkt się ugotuje. Tymczasem jeśli mamy do czynienia z ryżem w postaci sypkiej bez ograniczenia woreczkiem, musimy sobie radzić sami. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby gotującą się masę regularnie mieszać. Tylko wtedy uda nam się zapobiec przypaleniu się do garnka. Istotna rzecz, o której zaczyna się pamiętać dopiero po pewnym czasie działalności w kuchni. Jeśli chcemy, aby ryż nabrał smaku zanim go wyciągniemy z garnka, powinniśmy go omaścić w czasie tajenia. A zatem – najpierw powinniśmy gotować go przez około dziesięć minut, a następnie na ostatnie pięć minut tajenia, dołożyć powinniśmy łyżkę albo dwie (w zależności od ilości potrawy) masła. Niektórzy dokładają skwarki, jeszcze inni – łyżkę oliwy z oliwek i garść przypraw. To, co dodamy, jest naszą sprawą. Najważniejsze są eksperymenty i chęć zrobienia czegoś nowego, a jednocześnie pysznego.

Leave a Reply

Na temat
  • Roboty ziemne wykopy ŁódźRoboty ziemne wykopy Łódź
    Zaczynamy budowę domu. Gdy już uda nam się załatwić kredyt i zakupić ziemię pod budowę domu – zaczyna się prawdziwa zabawa w budowanie! Musimy zamówić ekipę, która zajmie się pracami …
  • W świecie transportu
    Każdy z nas codziennie gdzieś musi się dostać, do sklepu, na zakupy, do pracy czy szkoły. Potrzebny jest nam więc odpowiedni pojazd i transport. Wielu ludzi podróżuje najczęściej samochodem, bo …
  • Wymarzona kuchniaWymarzona kuchnia
    Każdy ma inny gust, dlatego też dla każdego inny rodzaj kuchni będzie tym wymarzonym. Dla jednych bez wątpienia wymarzona będzie taka kuchnia, w której będzie ta osoba mogła wszystko od …
Najnowsze komentarze