Włoskie specjały kulinarne

Kuchnia włoska miała na ukształtowanie się kuchni polskiej duży wpływ, a teraz również należy ona do jednych z ulubionych kuchni Polaków i nie tylko mowa tutaj o chyba najbardziej sztandarowych daniach takich jak pizza czy spaghetti. Kuchnia włoska jest obecnie jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej, jej popularność jest też dostrzegana na całym świecie. Specjały kulinarne z Włoszech zachwycają bogactwem aromatów, smaków oraz swoim apetycznym wyglądem. W kuchni włoskiej stosuje się bardzo dużo warzyw oraz przypraw, między innymi najbardziej popularne to pieprz, bazylia, oregano, tymianek czy estragon. Również bardzo ważnym składnikiem wielu potraw jest parmezan, ser pochodzący z Parmy. Dużo potraw włoskich opiera się też na następujących składnikach – pomidory, oliwki, cebula, czosnek oraz oliwa, również warto dodać tutaj owoce morza oraz ryby. Oczywiście, poszczególne potrawy są w dużej mierze zależne od tego, w jakim regionie Włoch się je przyrządza, poszczególne miasta mają swoje własne specjały kulinarne. Dlatego też jeśli poszukuje się oryginalnych włoskich smaków, warto wyjechać do tego kraju i tam poznawać je na miejscu albo samemu wypróbować ich przygotowanie. Zapraszają też liczne w Polsce włoskie restauracje.

Leave a Reply

Na temat
  • Bilety miesięczne
    Każdego dnia każdy z nas musi się gdzieś przetransportować. W końcu chodzimy do pracy, do szkoły, mamy różne zainteresowania i spotykamy się ze swoimi znajomymi. Bez wątpienia wiele osób z …
  • Pomysły na przewożenie
    Pomysłów, jakie dotyczą przewożenia różnych rzeczy, jest dla nas faktycznie wiele. Wszystkie z nich, są sposobem, na zdecydowane poprawienie funkcji w swoim życiu, jak i na ich wielkie przygotowanie, do …
  • Samochody osoboweSamochody osobowe
    Na naszych drogach z roku na rok zaczyna przybywać poszczególnych pojazdów silnikowych, które w sposób znaczący stają się coraz to bardziej nie zastąpionymi pojazdami, które mogą nam efektywnie pomóc w …
Najnowsze komentarze